Askerlerin meşhur taşlı kara şimşeği desem size bir şey ifade eder mi?
Sevgili dayıcım bu yemekten oldukça şikayetçiydi. Zaten böbreklerinde yeterince taş vardı. Birde askerde yediği yeşil mercimeklerin içinden her seferinde taş çıkınca isyanlardaydı. "Hep mi bana rast gelir kardeşim" diye anlatırdı askerlik günlerini...
Eh koskoca alayı düşünürsek aşçı nasıl ayıklasın bir çuval mercimeği ? Taştı topraktı döküyordur tencereye :) Ama çok faydalıdır yeşil mercimek yani taşsız olanı elbette... Et değerinde vitamin vardır. Ben kıymasız yapmayı tercih ederim. Baklagiller içinde nohuttan sonra gelir ayrıca her zaman kurtarıcı yemektir. Neredeyse her dolapta bulunur. Her çeşidi yapılır. İlerleyen zamanlarda size çorba tarifini de vereceğim.
Malzemeler:
2 su bardağı mercimek(miktarları evdeki kişi sayısına göre çoğaltıp azaltabilirsiniz)
1 orta boy soğan
! çorba kaşığı salça
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 adet küçük patates
Yapılışı:
Öncelikle mercimeğimizi yıkayıp tencerede üstünü geçecek kadar suda haşlıyoruz. Bir taşım kaynaması yeter. Kara suyu böylece kendini bırakacak. Eğer sıcak suyla ıslatacaksanız. Bir süre bekletirseniz aynı işlevi görecektir. Çünkü mercimeği kaynatmak yemek pişerken erimesine neden olabilir. Soğanımızı küp şeklinde doğrayıp tencereye koyduğumuz yağın içine ekleyip kavuralım. Patatesleri minik küpler halinde doğrayalım. Kavrulan soğanın üzerine salçamızı ekleyelim. Kısık ateşte bir süre karıştırdıktan sonra mercimeği ve patatesi ekleyip suyunu koyalım. Kaynayana kadar orta ateşte pişirip sonra altını kısalım. Patatesler ve mercimekler piştiğinde tuzunu ekleyip 5 dakika daha kaynamasına izin verelim.
Afiyet Olsun, sağlıklı günler...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder