27 Ekim 2013 Pazar

Windsor Çöreği







 Bu çörek İngilizlerin çay saatinde afiyetle yedikleri bir lezzet. Ara sırada dünya mutfağından örnekler vermek istiyorum. Zira aynı tatlardan sıkılmanız mümkün bazen farklı şeyler yapmak ve tatmak isteyebiliyoruz. Ayrıca mutfakta zaman geçirmeyi sevenler için değişik lezzet denemeleri fena olmuyor.

Malzemelerimiz:
1 yumurta
2 paket vanilya veya vanilya esansı
1,5 çorba kaşığı pudra şekeri
10 çorba kaşığı un

Tart Hamuru malzemesi:
1/2 su bardağından biraz fazla ılık süt
1 paket margarin
1 çay kaşığı tuz
2 çorba kaşığı ılık su
2 bardağı un
1 çay kaşığı şeker
15 gr yaş maya
3 çorba kaşığı tereyağ

İç malzeme:
1 su bardağı badem(çekilmiş)
3,5 çorba kaşığı pudra şekeri
1 yumurta
1/3 su bardağı kuş üzümü
Pişme Süresi: 8-10 dakika
Fırın Isısı: 220 derece

Yapılışı:
Yumurtayı hafif çırpın içine pudra şekerini ve bademi ekleyip karıştırın. 4-5 dakika sonra üzümü ekleyip bir kenara bırakın. daha sonra 10 çorba kaşığı unun bir kısmına mayayı ufalayarak karıştıralım üzerine şekeri ekleyip bulamaç haline gelene dek karıştıralım. üzerine tekrar un serperek 15-20 dakika kabarmasını bekleyelim. Tereyağı eritip tuz ve sütü ekleyin. 5-10 dakika daha yoğurduktan sonra kabarması için(1-1,5 saat)üzerini örtüp bırakın.
Tart hamuru hazırlanışı:
Öncelikle bir kaba koyduğumuz unun ortasına yağı dilim dilim ayırarak ekleyelim. Pudra şekeri, 1 fiske tuz, yumurta ve vanilyayı ekleyerek yoğurun. Üzerini kapatarak mayalı hamurumuz kabarana kadar bekleyin. Ancak hamur sadece tutana kadar yoğurulacak fazla yoğurmaya gerek yok.

     Hamurumuz mayalandıktan sonra 4-5 dakika daha yoğurduktan sonra ikiye ayıralım ve dikdörtgen şeklinde iki hamur açalım.Tart hamurunu da dikdörtgen açıp mayalı hamurun üzerine yayalım diğer hamuru da onun üzerine koyup üç hamuru birden merdane ile açalım.(tart hamuru ortada kalacak)Daha sonra hamuru üçe katlayıp açık tarafları size gelecek şekilde çevirin. Tekrar açın bu işlemi iki kez daha tekrar etmeniz gerekli son turda hamuru dikdörtgen şeklinde 2 cm kalınlığında açıp karelere bölelim. Daha sonra onları  ikiye keselim üçgen şeklinde olacaklar. İçlerine daha önce hazırladığımız iç malzemeyi de yerleştirerek sigara böreği şeklinde saralım. Hamur hilal şeklini alsın. Üzerine yumurta sarısı sürüp 10-15 dakika ılık bir yerde bekletelim. Önceden ısıttığımız fırında 8-10 da dakika pişirelim. Çörekler kabarıp kızarana dek yani.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder