Kuru köfte bizim evin erkekleri için vazgeçilmez bir lezzettir. Yanında patates püresi veya kızartması da olursa bu lezzeti kaçırmak istemezsiniz. Köfte yapmasını ben anneannemden öğrendim. Sanırım anneanneler bu konuda oldukça becerikliler çünkü eşim hep anneannesinin köftesinin lezzetinden bahsederdi.
Eh tabi o müthiş lezzeti tatmak bana da nasip oldu. Gerçekten mükemmel bir tattı. İçine koyduğu malzeme aynı olmasına rağmen sanırım el lezzeti denilen şey onun köftelerini farklılaştırıyordu. Kız kardeşim küçük bir kız iken herkesin ellerine bakar ellerinde "ben" olan insanların iyi yemek yapacağına inanırdı. Bu doğru mu ?batıl mı ?Bilemem ancak "el lezzeti" denilen olay bir gerçek çünkü herkes aynı malzemelerle aynı yemeği aynı tatla yapamıyor.
Her ne kadar anneannelerin becerisine erişemesek te sanırım artık en az onlar kadar lezzetli yapmayı başarabiliyoruz. Çocukların da genelde en sevdiği yiyecek olan köfte beslenme sepetlerinde hoş bir seçenek olabilir. Hadi bakalım köfte yoğurmaya...
Malzemeler:
Yarım kilo köftelik kıyma
2 Orta boy soğan
Yarım bayat ekmek
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı tuz
10/15 sap maydanoz
Kızartmak İçin:
Sıvı yağ
Yapılışı:
Öncelikle bayat ekmeğimizi ıslatıyoruz. Şimdilerde galeta unu yada kurutulmuş ekmek koyuyorlar ama ıslatılmış bayat ekmeğin köfteye verdiği tat daha farklı. Şimdi yok ben beyaz ekmek kullanmıyorum falan demeyin. Köftenin tadı beyaz ekmekte haberiniz olsun.
Daha sonra bir kaba soğanımızı rendeleyelim küp şeklinde doğranabilir de ancak ince olması şartıyla yoksa soğanlar yerken ağzınıza gelebilir bu da hoş olmaz. ıslattığımız ekmeği avucumuzun içerisinde sıkıp süzerek soğanın üzerine ekleyelim. Sonra kıyma ve baharatları ekleyip güzelce yoğuralım. Köfteyi iyi yoğurmakta işin püf noktalarından biri...
Yoğurduğumuz köfteye dilediğimiz şekli vererek kızartabiliriz. Dilerseniz patates kızartması ile muhteşem bir ikili yaratabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder