25 Ekim 2013 Cuma

Leziz Etli Nohut Yemeği

 Bu yemek bakliyatların hasıyla yapılır yani bana göre... Kimisi kuru fasulyeden vazgeçemez bense nohuttan...
Biz Adanalılar her şeye nohut koymayı severiz. Nohut içinde bulundurduğu E vitamini açısından oldukça zengin bir bitkidir. Bir soğuk kış aylarının birde iş yeri yemekhanelerinin baş yemeğidir.:)Ne yalan söyleyeyim iş hayatındayken iş yerinde çıkan nohuttan nefret etmiştim. Zira yenilebilir  kısmı sadece nohutlarıydı.

   Sende hep kolay tarifler yazıyorsun diyebilirsiniz. Ancak ben burada öncelikle yemek yapmasını bilmeyen veya öğrenmeye çalışan arkadaşları düşünerek yazıyorum. Çünkü artık neredeyse herkes yemek kitabı almak yerine elinin altındaki teknolojiden faydalanmak istiyor.

     Şimdi gelelim yemeğimizin malzemelerine...

Malzemeler:

2 su bardağı nohut
250 Gr kuzu eti
2 Orta boy soğan
1,5  çorba kaşığı salça
1/2 çorba kaşığı biber salçası(Bunu koymanız şart değil)
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Sıcak su

Yapılışı:

 Öncelikle nohutumuzu sıcak suyla bir gece önceden ıslatıyoruz. Kapağını kapatıp bırakın. Ertesi günü suyunu döküp yeniden su ekleyerek yumuşayana dek kaynamaya bırakın. Ancak düdüklü tencereniz varsa geceden ıslatmaya gerek yok. Direk tencereye koyup haşlayabilirsiniz. Ancak yemeği özleşene kadar pişireceğiniz için düdüklüde dağılana kadar kaynatmayın.

    Bu tarifi hazır konserve nohut ile de yapmanız mümkün.(Büyük kolaylık diyebilirim)Nohutumuz pişerken başka bir tencerede etimizi hazırlayıp yağın bir kısmı ile kısık ateşte kapağı kapalı ocağa koyalım. Arada bir karıştırarak yapışmamasına daha doğrusu yanmamasına dikkat edelim. Etimiz piştikten sonra küp halinde ince ince doğradığımız soğanları ve yağın geri kalanını ekleyip kavuralım. Ancak kuzu eti yağlı olur yağını göz kararı koyabilirsiniz. Kavrulan karışıma salçalarımızı sırasıyla ekleyip bir süre daha kavurmaya devam edelim. Bu işlemleri kısık ateşte yaparsak malzemeleri sırasıyla ekleme süreçlerinde etimizi ve soğanımızı yakmamış oluruz. daha sonra haşlanmış olan nohutu ekleyip sıcak suyunu ilave edebiliriz. Ben tuzunu biraz kaynadıktan sonra ekliyorum. Pişmeye yakın tuzunu ve baharatını ekleyebilirsiniz. Pişme süresi kullandığınız nohuta göre değişir.

      Özellikle hazır nohut yada düdüklü tencere kullanıyorsanız. Yemek özleşene kadar pişirin zira çok fazla pişirirseniz dağılacaktır.

Afiyet olsun. sağlıklı günler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder