31 Ekim 2013 Perşembe

İran Köftesi

  Bu tarif İran'ın batısından geliyor. Tebriz şehrinden... Size yine dünya mutfağından bir lezzet yazdım. Diğer bir adı da Tebriz köftesi olan bu köfte bizim dalyan köfteyi andırıyor ama üzüm, tarçın ve hindistan cevizi değişik bir tat veriyor. Biz bu tatlara çok alışık değiliz ama değişik yemekleri deneyerek lezzet kültürümüzü geliştirebiliriz.Bakalım beğenecek misiniz?



Malzemeler:
1/2  kg kıyma
1 tatlı kaşığı tereyağ
1 yumurta (hafif çırpılmış)
1 ortaboy soğan
2 tatlı kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı hindistan cevizi
1/2 su bardağı haşlanmış
3 adet haşlanmış katı yumurta
1/ su bardağı kuru üzüm
1/2 su bardağı su veya etsuyu(etsuyunun lezzetini düşünürsek kullanmanızı tavsiye ederim.

Yapılışı:
Bir kapta kıyma, yumurta, küp şeklinde kıyılmış soğan,limonsuyu,tuz, baharatlar ve haşlayıp ezdiğiniz bezelyeleri köfte yoğurur gibi yoğurun. Harcı ikiye üçe ayırıp her parçayı yuvarlayın. Ellerinizin arasında köfteleri yassılaştırıp katı yumurtaları ve üzümleri ortasına koyup yumurta ve üzümler içinde kalacak şekilde köfteyi tekrar yuvarlayın. Aynı işlemi diğer ayırdığınız parçalara da uygulayın.

Tereyağı ile yağladığınız tepsinize köfteleri dizip üstüne etsuyunu dökelim. Köftenin pişmesi için 40 dakika yeterli ancak fırınınıza göre pişme süresi değişebilir. Köftelerinizin kızarması gerekiyor. Pişen köfteleriniz servise hazır.
Afiyet olsun, sağlıklı günler


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder