Spagettiyi Bolognese sosu ile sunabilirsiniz de fiyonk makarnayı sunamaz mısınız? Elbette sunarsınız. Bolognese dediysem aslında bildiğimiz kıyma sosu İtalyanların dilinde "Bolognese" deniliyor. Yani siz kırk yıllık kıymalı makarna da diyebilirsiniz.
Makarna İtalyanların baş tacı pizzadan sonra en fazla tüketilen yiyecek. Yani biz makarnayı çoğu zaman yardımcı yemek olarak kullanırken onlar ana yemek halinde yiyebiliyorlar. Ama makarna deyip geçmeyin. Çünkü özel soslarla yapılan makarna mükemmel lezzetlere ulaşabiliyor.
Benim oğlan spagetti sevmiyor. En sevdiği makarna türü "fiyonk" bu yüzden bende genelde onu pişiriyorum. Ama babamızda kıyma sosu seviyor. Öyleyse iki erkeğin isteklerini bir araya getirip kıymalı fiyonk makarna yapıyoruz.
Malzemeler:
1 paket fiyonk makarna(ama sevdiğiniz her çeşit olabilir)
250 gr kıyma
1 çorba kaşığı domates salçası
1/2 çorba kaşığı biber salçası
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı tereyağ
Yapılışı:
1 litre kadar kaynattığınız suya makarnamızı ekliyoruz. Makarnaların üzerinde genelde pişme süresi yazar ve pişme sürelerini dikkate almakta fayda var. Genelde 8-10 ama makarnanın markasına göre değişiyor tabi siz tadına bakarak anlayabilirsiniz.
Başka bir tencerede sıvı yağımızı ekleyerek kıymayı kavuralım. Kavrulan kıymanın üzerine salçalarımızı ekliyoruz. Karışımı makarnadan aldığımız suyla hafif sulandırırsak daha lezzetli oluyor. Bir kaç kaşık su eklediğimiz sosumuzu tuzunu ve karabiberini ekleyip 5-10 dakika ağzı kapalı kısık ateşte özleşmesine izin verelim. Haşlanan makarnayı süzelim. Ben makarnayı hafif soğuk sudan geçirme taraftarıyım. Bu işlem kişiye göre değişiyor. Kimi asla makarnayı sudan geçirmez ama ben diri kaldığını düşünüyorum. Makarnanın püf noktası hamur olmasını engellemek bu da fazla pişirmemekten geçiyor.
Tereyağımız kızdırıp haşladığımız makarnayı ateşte bir kaç kez çeviriyoruz. Pişen sosla servisimiz dilediğimiz şekilde yapabiliriz. Dilerseniz makarnayı sosla karıştırabilirsiniz.
Afiyet olsun, sağlıklı günler...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder