13 Temmuz 2013 Cumartesi

Kolay Pofuduk Börek


Hafta sonları insan değişik bir şeyler yemek istiyor. Ancak malum şimdi oruç zamanı bir süre sabah kahvaltı keyfi yok. Ama olsun insan istedikten sonra her saat keyif yapabilir değil mi? Belki bayram sabahı yapmak isteyebilirsiniz. Bu börekler için evdeki malzemelerle kolay tutan bir hamur hazırlamanız mümkün. İnanın puf puf oluyorlar. Özellikle çocukların çok hoşuna gidiyor.

   Bizim küçük paşa Efe bey kıymalısını çok seviyor. Eğer hamur açarken yakalarsa " kıymalı yap lütfennnn" diyor. Ağzının tadını biliyor. Yaptığım yemeklerin baş gurmesi. Önce o tadıyor. Eğer ondan geçer not alırsam değmeyin keyfime:) Zira mükemmel denilecek bir ağız tadına ve görsele sahip.


Bakın şimdi tarifini yapacağım bu börekler için "yağlıdır"diye düşünmeyin çünkü puf puf olduğu kadar aynı zamanda da yağ çekmiyor.Hadi bakalım küçük bir marifet gösterip hamur açmaya... Merak etmeyin hiç zorlanmayacaksınız.
Malzemeler:
2 Çorba kaşığı Yoğurt
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı karbonat veya yoksa kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 yumurta
Aldığı kadar un
Kızartmak için sıvı yağ

İç malzemesi:
250gr kıyma (daha az bile olabilir)
1/2 demet maydonoz
 tuz karabiber
İç malzemesi sizin isteğinize göre değişebilir.
Kıyma, peynir, patates veya boş olarak da yapabilirsiniz.

Yapılışı:

Öncelikle kabımıza bir miktar un döküyoruz. Daha sonra yumurta, tuz,karbonat, yoğurt ve sıvı yağı ekliyoruz. Yoğurmaya başlıyoruz üzerine aldığı kadar un ilave ediyoruz. Ancak unu fazla kaçırmayın. Açılabilecek kıvamda bir hamur elde edeceksiniz. Hamur işlerinde işin sırrı iyice yoğrulması ve malzemelerin özleşmesidir.

  Hamur yoğrulduktan sonra en az 10 dakika kadar dinlenmeye bırakırsanız daha iyi bir sonuç elde edersiniz. Bu arada iç malzemeyi hazırlayabilirsiniz. Ben kıymalı yapıyorum börekler kızartıldığı için kıymayı çiğ koymayı tercih ediyorum. Kıyma tuz,karabiber ve maydanoz karıştırıp bir kenara bırakabiliriz.

  Daha sonra hamuru küçük bezeler halinde ayırıp oklava veya merdane ile açmaya başlayabilirsiniz. Aslına bakarsanız merdane bu iş için daha uygun...
  El büyüklüğünde açmanız yeterli daha sonra iç malzemeyi yerleştirip kenarlarını kapatın. Ben çatalla kapatıyorum. Özellikle peynir konulduğu zaman dışarı çıkıp yağda sıçrama ve yağı yakma olaylarını engelliyor.Malzemeler konulup kapatıldıktan sonra kızarmaya hazır. Bütün hamuru hazırlayıp kızartma işlemine geçin veya birinden yardım isteyin. Çünkü çok çabuk kızarıyor. Afiyet olsun:)


1 yorum: