20 Haziran 2012 Çarşamba

Soya Soslu Kolay Makarna

 Aslında şimdi yazacağım tarif tamamen bana ait diyebilirim. Yani evde kalmış sebzeleri türlü yapmadan değerlendirmenin bir başka yolu da diyebiliriz. Pek çok makarna tarifi okuruz. Parmesanlı , pestolu yok ançuezli falan filan... Bende yazıyorum elbette ama her zaman hatta bazıları için hiç bir zaman bu malzemeleri almak mümkün olmayabilir.

 Yani sadece makarnanız var ama artık geleneksel tadından bıktık. Dolapta da bir kaç sebze varsa öyleyse gelin pratik bir makarna yapalım. Ancak bir defalığına soya sosu alıp dolabımıza koyun. Zaten uzun süre muhafaza edebilirsiniz.Üstelik pahalı da değil. Siz aşağıdaki malzemelere et ve tavuk da ekleyebilirsiniz.

Malzemeler:

Soya sosu
1 paket makarna(dilediğiniz çeşit olabilir)
3 çorba kaşığı sıvı yağ
2 kaşık domates salçası
1 adet kırmızı biber
1 adet havuç
1 adet yeşil biber
1 adet kabak
Tuz, sarımsak

Yapılışı:

Öncelikle makarnanın suyunu hazırlıyoruz. O kaynayana dek bize sebzelerimizi, sarımsağı yıkayıp ince ince jülyen şeklinde doğruyoruz (Jülyen şeklini bilmeyenler için söylüyorum yani uzun uzun) Kaynayan suya makarnayı atıyoruz. Biraz tuz ve sıvı yağ damlatırsak yapışmasını engelleriz. Önemli olan nokta makarnayı kararında haşlamak ne çok diri ne de hamur olacak. Ancak markalar arasında kalın ve ince farkı oluyor hepsi aynı zamanda haşlanmıyor. Sebze soteleme işlemine makarna haşlanırken başlarsak haşlandıktan sonra hamur olmasını engellemiş oluruz.
Doğradığımız sebzeleri sırasıyla tavaya eklediğimiz sıvı yağın içerisine atın. Önce biberler daha geç piştiği için sonra havuç ve kabak onları kaşık yardımıyla karıştırarak kısık ateşte soteleyelim. . Daha sonra salçasını ve sarımsağını ekleyelim. Makarnanın suyundan biraz ekleyip salçanın dağılmasını ve sebzelerin emmesini sağlayabiliriz. Hemde sosun kuru olmasını engeller. En son 2-3 kaşık soya sosunu ekleyin.  Bu arada makarnayı unutmayın. Haşlanan makarnayı süzün. Aslında makarna ustaları asla makarnayı soğuk sudan geçirmez. Ama ben daha diri kaldığına inanarak sadece bir kere soğuk sudan geçiririm. Daha sonra makarnayı sosa ilave edin. Ve bir kaç kez karıştırın. İşte makarnamız hazır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder