15 Ekim 2018 Pazartesi

3-2-1 Poğaça

Merhaba sevgili takipçilerim,

Uzun bir aradan sonra yine sizlerleyim. Hamarat mı desem yoksa ev işi düşkünü mü  desem bilemediğim sultanların  hamur açmadığı, dolma sarmadığı için  beceriksiz olarak atfettikleri sevgili acemi çaylaklarım...

  Bugün size kolay bayatlamayan çabuk ve pratik bir tarif vermek istiyorum. Canınız çay saatinde bir şeyler yemek istiyor ama zor olacağını düşünüyor olabilirsiniz. Ya da aniden arayıp "yoldayım çaya geliyorum" diyen misafiriniz olabilir. Panik yok ! Hemen market raflarına yönelip içinde ne olduğu bilinmeyen paketlenmiş ürünleride almak yok!

İstikamet doğru mutfak...

  Öyleyse ne yapıyoruz? Hep birlikte bu çabucak hazırlanan poğaçanın malzemelerine bakıyoruz...

Malzemeler:

3 adet kabartma tozu
2 su bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı sıvı yağ (ben zeytinyağı kullandım)
4-5 bardak un (aslında aldığı kadar da diyebiliriz.)

İç harcı:

5-6 adet orta boy patates
1/2 çay kaşığı tatlı kırmızı biber (pul veya toz)
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz (tuz miktarını ve baharat seçeneğini size bırakıyorum )

Dışı için:

Galeta unu

Yapılışı:

 Öncelikle çamurundan güzelce arındırdığınız patateslerinizi haşlayın. Vitamin konusunda endişeniz yoksa soyupta haşlayabilirsiniz. Şimdi hamurumuzu hazırlamaya başlayalım. Kabınıza yoğurdu, kabartma tozunu,tuzu,sıvı yağı ve unu ekleyip karıştırın.Unu azar azar ilave edip yoğurursanız hamurunuzu toparlamak oldukça kolay olacaktır. Tüm malzemelerin karıştığına emin olana dek hamuru güzelce yoğurun. Kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur elde edeceksiniz.Üzerine temiz bir bez örtüp biraz dinlenmeye bırakabilirsiniz. Ancak hamurunuz mayalı olmadığı için bu dinlendirme süresinde kabarmayacak şaşırmayın. Amaç iç malzemeyi hazırlamak.
 Patatesler haşlanınca ezerek baharatlarını ekleyin biraz ılınmasını bekleyin ki hamurunuz bozulmasın. İç malzemesi soğuyunca hamuru ceviz büyüklüğünde yuvarlayarak avucunuzun içinde ezerek açın malzemeyi ekleyip kapatarak yuvarlayın. Bir kaba koyduğunuz galeta ununa bulayarak yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin.(yağlı kağıt yoksa tepsiyi hafif yağlayabilirsiniz)Hamur bitene kadar aynı işlemi yapın. Önceden ısıttığınız 180 derece fırında üzeri kızarana dek pişirin. Aklınızda bulunsun ilk 20 dakika fırını açmayın! Ancak çabuk pişiyor yanmasına da izin vermeyin. Zira ben telefona dalıp biraz fazla tuttum.

İç malzemesi olarak ben patates ile yaptım galeta unu patatesle birleşince çok lezzetli bir hal alıyor. Siz bu tarifi peynir ya da başka bir malzeme ile de yapabilirsiniz. Hayal gücünüzü kullanın ya da dolaptaki malzemeyi ;)

Afiyet Olsun


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder