Ağızda kalan mideyi rahatsız etmeyen bir acılığa sahip. Akşam çaylarının yanında rahatlıkla servis edebileceğiniz bir lezzet. Çayla yediğiniz zaman biraz daha fazla yanıyorsunuz ama mutluluk acı da saklı değil mi?
Tarifi uygularken hiç zorlanmayacaksınız. Zaten hamur açmasını bilenler için söyleyecek sözüm yok. Benim açıklamalar yine yeni başlayanlar yada benim gibi bu iş için yaratılmadığını düşünenler için...
Ne yapabilirim ki Allah benim elime oklava yerine kalem vermiş. Yazarım çizerim ama hamur aç derseniz biraz yüzüm ekşir. E işin erbapları var ne de olsa ancak bu işi sevmiyorum diye de hepten yeteneksiz sanmayın. Yemeklerimin güzel olduğunu söylerler. Şimdi gelelim tarifimize:
Malzemeler:
1/2 Un
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı ılık su
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı toz şeker
Üzeri için Malzemeler:
1 çorba kaşığı biber salçası(acı olursa daha makbul)
1 çorba kaşığı domates salçası
1 adet acı kırmızı biber(eğer bu biber acı olursa salçayı tatlı seçebilirsiniz)
1 orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak(ezin yada kıyın)
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuzunu salçanızın tuz derecesine göre ayarlayın.
1çay kaşığı kekik
Susam veya çörek otu ekleyebilirsiniz ancak isteğinize göre değişir.
Pul biber
Yapılışı:
öncelikle ılık suya yaş mayayı ve toz şekerimizi ekleyelim.Şeker köpürene dek bekleyelim Çünkü bu hamurun kabaracağını gösterir. mayamız iyice kabarınca hamurumuzu açacağımız tezgaha unu muzu döküp ortasına mayamızı ve tuzu dökebiliriz.Hamuru güzelce yoğurup üzerini örterek dinlenmeye bırakabiliriz. Yaklaşık 30 dakika bu iş için yeterlidir.
Hamur mayalanana kadar bizde içimizi hazırlayabiliriz. Soğanları küp şeklinde doğrayıp kızdırdığımız yağa atalım. Pembeleşinceye kadar karıştırıp kavuralım. Daha sonra biberi de aynı şekilde kavurduktan sonra salçalarımızı ve baharatını sırasıyla ekleyip karıştırın ve altını kapatın.
Mayalanan hamurumuzu merdane yardımı ile ceviz büyüklüğünde toplara ayırarak küçük pizza büyüklüğünde açabiliriz. Aslında ekmeğin ne kadar büyük olacağı size bağlı yani açma kadar açabilir. Veya hamuru tepsiye yayabiliriz. Ancak ben küçük yapmayı tercih ettim.Açtığımız hamurları yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim Daha sonra hazırladığımız karışımı hamurların üzerine sürelim. 180 derece önceden ısıttığımız fırında 15-20 dakika pişirebilirsiniz.
Not: Eğer hamur açacak vaktiniz yoksa yani habersiz gelen misafir için yapacaksanız fırından aldığınız hamuru da kullanabilirsiniz. Ancak hamuru biraz sıvı yağla yoğurmanızı tavsiye ederim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder